Chleb 7 ziaren na zakwasie

Martyna
Fit
03.06.2020 20:52
Chleb 7 ziaren na zakwasie

Składniki na ciasto właściwe na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm: – 375g mąki pszennej chlebowej – 75g mąki żytniej pełnoziarnistej – 75g płatków owsianych – 75g płatków żytnich – 65g słonecznika – 50g sezamu – 50g pestek dyni – 2 łyżki siemienia lnianego – 15g soli – 3/4 łyżeczki suchych drożdży lub 10g świeżych (opcjonalnie – kiedy nasz zakwas jest jeszcze młody i słaby) Na Thermomix Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami: ZACZYN: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, wlewamy 150ml ciepłej wody, zakwas i mieszamy dokładnie za pomocą drewnianej łyżki. 🙂 Składniki na zakwas: – 150g mąki żytniej pełnoziarnistej – 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego Zgodnie z obietnicą, dziś na blogu ląduje przepis na chleb na zakwasie. Wkładamy do plastikowej torby tak, aby nie dotykała powierzchni ciasta i był zamknięty dopływ powietrza, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wkładamy do plastikowej torby tak, aby nie dotykała powierzchni ciasta i był zamknięty dopływ powietrza, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. 2. 3. Do naczynia miksującego dodajemy 300g zaczynu (przygotowanego wcześniej), ziarna, namoczone płatki, mąkę pszenną, żytnią i sól, mieszamy przy pomocy kopystki 2 min/obr. Na dno piekarnika wrzucamy naczynie z kostkami lodu i natychmiast wkładamy chleb na środkową szynę. Na dno piekarnika wrzucamy naczynie z kostkami lodu i natychmiast wkładamy chleb na środkową szynę. Następnie dodajemy 300g zaczynu (przygotowanego wcześniej), ziarna, namoczone płatki, mąkę pszenną, żytnią i sól, mieszamy przy pomocy pomocy miksera z hakiem lub wyrabiamy rękoma. Chleb wyciągamy z piekarnika i po dłuższej chwili ostrożnie wyciągamy z formy, studzimy na kratce. Chleb wyciągamy z piekarnika i po dłuższej chwili ostrożnie wyciągamy z formy, studzimy na kratce. Ciasto pozostawiamy w misce, w ciepłym miejscu na 1-1,5 godz. Keksówkę natłuszczamy masłem. Przykrywamy go ręcznikiem papierowym, uszczelniamy recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. Przykrywamy go ręcznikiem papierowym, uszczelniamy recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin. wsteczne/obr. 4. Ciasto pozostawiamy w naczyniu miksującym na 1-1,5 godz. Keksówkę natłuszczamy masłem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/chleb-7-ziaren-na-zakwasie/