Włoska Bruschetta. Palce lizać

Krzysztof
Aranżacje
14.08.2013 6:17
Włoska Bruschetta. Palce lizać

Przepis

Składniki:

* 6 półtora cm. kromek chleba pszennego lub bułki wrocławskiej lub 2 ciabatty pokrojone na ćwiartki

* Oliwa, do wyboru Vergine – pikantniejsza, Biała - delikatna

* 3 duże dojrzałe pomidory

* 7 posiekanych dużych listków bazylii lub płaska łyżka suszonej

* łyżka drobno startego GranaPadano, Parmezanu, jak nie macie Salami/Tylżyckiego

* duży rozgnieciony ząbek czosnku

* sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej grill / patelnie. Ugriluj chleb aż stanie lekko złoty z każdej strony. Odstaw grzanki.

Teraz z pozostałych składników zrób „masę”

Połowę pomidorów pokrój w grubszą kostkę i usmaż je na 2 łyżkach oliwy, Kiedy się rozpadną prawie do końca dorzuć bazylię, czosnek i resztę pomidorowych kostek, podsmażaj dalej.

Po ok. 1 minucie od ostatniej czynności dorzuć ser i sól z pieprzem. Zamieszaj energicznie i szybko

Natychmiast nakładaj na przygotowane wcześniej grzanki, podawaj.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną