Szybka Babka Marmurkowa

Kasia
Ciasta
29.04.2020 9:21
Szybka Babka Marmurkowa

SKŁADNIKI (wszystkie w temperaturze pokojowej): 160 ml oleju rzepakowego 100 ml wody 220 g cukru pudru + do posypania 5 jajek (oddzielone żółtka od białek) 1 opakowanie cukru wanilinowego 300 g Mąki Szymanowskiej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: Pozostałe białka dodajemy do ciasta – najpierw pół, dokładnie mieszamy lub ubijamy mikserem na najniższych obrotach, a kiedy pierwsza partia białek się połączy z ciastem, dodajemy drugą powtarzając mieszanie. Zapraszam po przepis na szybką i smaczną babkę marmurkową, która świetnie sprawdza się nie tylko w święta. Babkę po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy 10 min w formie, po czym wyciągamy je z niej. Dziś ma dla was przepis na babkę, która sprawdza się nie tylko w święta. Kiedy składniki się połączą, w osobnym naczyniu/ misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do formy wlewamy trochę ciasta jasnego i następnie ciemnego – i tak na zmianę, do czasu skończenia się obu ciast. To fantastyczne ciasto do zrobienia na szybko, ze składników, które każdy z nas ma w swoim domu. Świetnie sprawdza się w parze z kawą lub herbatą. Do miski z mokrymi składnikami przesiewamy 300g Mąki Szymanowskiej wymieszanej z proszkiem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotujzgroszkiem.blogspot.com/2020/04/szybka-babka-marmurkowa-czyli-baba-nie.html