„Shakshuka” w ryżu z kalafiora

Agnieszka
Obiad
28.04.2020 8:15
„Shakshuka” w ryżu z kalafiora

Składniki: 1 mała główka kalafiora lub połowa dużej 1 mała cukinia 4 jajka 1 szalotka lub cebula dymka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka masła 2 łyżki oleju Połóż na patelni łyżkę masła, kiedy się roztopi i zapieni dodaj łyżkę oleju a następnie wysyp na tłuszcz cebulę, przesmaż przez 2 minuty, dodaj czosnek, zamieszaj, smaż chwilę po czym dodaj startego kalafiora. Jajko sadzone w ryżu z kalafiora to prosty pomysł na lekki obiad i nietuzinkowy patent na wykorzystanie kalafiora. Wymieszaj dokładnie, dodaj tymianek i smaż na dość intensywnym ogniu 10 minut, często mieszając, żeby kalafior się nie przypalił. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na rozgrzany tłuszcz cukinię. My całość zrobiliśmy na kuchence, ale, jeśli chcesz przyspieszyć gotowanie, to po wybiciu jajek wstaw je pod grill w piekarniku i zapiecz. Przykryj patelnię pokrywką i duś na wolnym ogniu aż jajko się zetnie – około 10-15 minut. Łatwe Liczba porcji: 2 Danie nazwaliśmy shakshuka, bo sposób wykonania jest podobny jak w klasycznej zapiekance z jajek i sosu pomidorowego. Zmniejsz ogień pod patelnią, dodaj do kalafiora cukinię, wymieszaj, zrób w warzywach cztery wgłębienia. Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/shakshuka-w-ryzu-z-kalafiora/