Zupa szczawiowa z jajkiem

Jolanta
Zupy
23.04.2020 11:43
Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem dla 1 osoby: – 1 marchewka pokrojona w plasterki – 1 ziemniak pokrojony w kostkę – garść szczawiu, umytego i drobno pokrojonego – 1 płaska łyżka bulionu Consommé Winiary, lub 1/2 litra rosołu, lub 1 kostka warzywna – 1 łyżka śmietanki Aro 36% – 1 łyżka masła – 1 liść laurowy i 1 ziarno ziela angielskiego – szczypiorek, jajko ugotowane na twardo Przygotowanie: W moim rodzinnym domu jadało się zupę szczawiową i wcale nie dlatego, że nie mieliśmy co jeść, ale dlatego, że zupa szczawiowa jest wpisana w tradycję kuchni polskiej i zawsze bardzo nam smakowała. Przepis jest na 1 osobę, gdyż Piotra nie ma, a mój syn, chociaż zupy szczawiowej nie miał nigdy w ustach to mówi, że jej nie lubi. Zupa ze szczawiowa, zawsze ją lubiłam, w moim domu zupa byłą zabielana wysoko procentową śmietanką, podawana z dodatkiem ugotowanego na pół twardo jajka oraz siekanego szczypiorku, dodatkiem były ziemniaki. Marchewkę i pokrojone w małą kostkę ziemniaki dusimy na 1 łyżce masła, dodajemy pokrojony szczaw, chwilkę dusimy aż szczaw straci surowość. Do szczawiowej pasują ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, można ją zjeść z chlebem lub podać z ryżem lub domowymi kluseczkami. Dodajemy 1 łyżkę śmietany, można zupę szczawiową zagęścić mąką wymieszaną w wodzie, ale ja uważam, że to jest zbędne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/zupy/zupa-szczawiowa-z-jajkiem/