Wędlina drobiowo - wieprzowa z szynkowaru

Kasia
Śniadania
22.04.2020 13:33
Wędlina drobiowo - wieprzowa z szynkowaru

Polecam Składniki: - 650 g karkówki - 350 g piersi z kurczaka - 80 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2-3 łyżki posiekanego lubczyka - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka żelatyny - sól i pieprz - 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej Przygotowanie: Pomagamy sobie folią spożywczą i formujemy kształt wałka(dokładnie widać to na filmie powyżej),Jeśli nie macie szynkowaru ,to możecie zostawić mięsko tak jak jest w folii ,tylko dołożyć jeszcze ze dwie warstwy i parzyć je na wrzątku. Na środek kładziemy piersi z kurczaka i zwijamy mięso dookoła piersi z kurczaka,tak żeby zamknąć je szczelnie w środku. Szynkowar wstawiamy do garnka z wodą (woda ma się gać do ok 3/4 wysokości szynkowara),i parzcie naszą wędlinę , na małym ogniu przez ok 2 godz - żeby temperatura wewnątrz synkowara była ok 80-85 stopni. Dzięki połączeniu mięsa z piersi z kurczaka (które jest białe )i karkówki (któa po ugotowaniu jest ciemna),wyszła ciekawie wyglądająca szyneczka,do tego dzięki przyprawą i lubczykowi pyszna i pachnąca. Zobaczcie krótki film jak zrobić taką wędlinę krok po kroku ⇓⇓⇓ Karkówkę mielimy. Zobaczcie krótki film jak zrobić taką wędlinę krok po kroku ⇓⇓⇓

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/04/wedlina-drobiowo-wieprzowa-z-szynkowaru.html