Plecionka z mascarpone i czereśniami

Krzysztof
Ciasta
10.07.2014 13:28
Plecionka z mascarpone i czereśniami

Przepis

SKŁADNIKI:

1,5 opakowania suchych drożdży

200g jogurtu naturalnego

2 jajka

4 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

120 g miękkiego masła

1 łyżeczka soli

1 jajko do posmarowania.

125 g mascarpone

czereśnie 100 g

truskawki 100 g

1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól i drożdże suche. Lekko mieszamy. Dodajemy jaja, jogurt i miękkie masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ja robię to jakieś 5-7 minut. Przekładamy do czystej, lekko wysypanej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja zostawiłam na 2 godzinki. Czereśnie i truskawki umyć, osuszyć. Z truskawek wyciąć szypułki , czereśnie wydrylować. Serek mascarpone połączyć z łyżką cukru pudru – ale nie jest on konieczny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Na jego środek nałożyć serek oraz owoce. Boki pokroić w równe pionowe paski. Paseczki ciasta nakładać na siebie pod skosem. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni i piec 25-30 minut. Smacznego:)

plecionka z masca1

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną