Burgery rybne z błyskawicznymi bułkami

Agnieszka
Obiad
06.03.2020 8:06
Burgery rybne z błyskawicznymi bułkami

Przepis na błyskawiczne bułki hamburgerowe pochodzi z bloga Backtothebooknutrition.com Składniki: 200-300 g wędzonej ryby ½ szklanki kaszy orkiszowej 1 mała cukinia ½ czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku ½ szklanki tartego parmezanu 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oleju Jeśli jest to twoje pierwsze spotkanie z mąką samorosnącą, to nie zdziw się, że w trakcie wyrabiania ciasto jest kluchowate, gliniaste i w niczym nie przypomina gładkiego ciasta drożdżowego. Jeśli masz więcej czasu na przygotowanie burgerów, zrób bułki hamburgerowe gotowe w 30 minut z ciasta drożdżowego według naszego sprawdzonego przepisu. Łatwe Liczba porcji: 2 duże Burgery rybne, które dzisiaj prezentujemy, to genialnie prosty sposób na zrobienie szybkich kotletów np. z resztek ryby jakie zostały w lodówce. Smaż burgery rybne na dość mocnym ogniu, żeby ładnie się przypiekły, po 2-3 minuty z każdej strony. Jest to możliwe dlatego, że błyskawiczne bułki nie zawierają drożdży, a proszek do pieczenia, czyli wypiekane są z tzw. mąki samorosnącej. Wsyp kaszę do garnka, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Burgery rybne są bardzo smaczne i zdrowe, bo oprócz ryby jest w nich kasza, która pełni rolę spoiwa (dlatego do kotletów nie trzeba dodawać jajka) i warzywa. Sól Pieprz Dodatki: sałata, słodka cebula, pomidor, ogórek Bułki 3½ szklanki mąki pełnoziarnistej (około 450 g) 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki jogurtu (około 380 g) Burgery właściwie nie wymagają smażenia, a ciasto na bułki nie musi rosnąć. Uformuj kulę, podziel nożem na 4 części (lub na 8 jeśli chcesz mieć małe bułeczki). Błyskawiczne bułki hamburgerowe po wstawieniu do piekarnika zmienią się nie do poznania i po kwadransie pieczenia wyciągniesz mięciutkie i pachnące bułeczki. Cukinię zetrzyj na tarce dobrze odciśnij z wody, dodaj do masy rybnej razem z kaszą i parmezanem. Piecz 18 minut (duże burgery) lub 15 minut (małe bułki). Może to być ryba pieczona, lub wędzona, może też być surowa, ale wtedy kotlety trzeba smażyć 4-5 minut dłużej. upieczesz także błyskawiczną pizzę, która może być gotowa nawet w 10 minut. Krok 3 Przełóż wędzoną rybę, cebulę i czosnek do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Rozkłóć jajko w miseczce i posmaruj nim dokładnie bułki, a następnie posyp nasionami. Z ciasta z mąki samorosnącej ½ łyżeczki soli 1 jajko Nasiona sezamu, chia lub maku Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od bułek. Błyskawiczne są i burgery rybne i bułki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/burgery-rybne/