Na temat zdrowego odżywiania w internecie i tak zwaną "pocztą pantoflową" krąży bardzo wiele nieprawdziwych, sprzecznych, niepopartych naukowymi danymi albo zwyczajnie nieaktualnych przekonań. Ten artykuł przybliży 8 najważniejszych, chociaż jest ich mnóstwo.
1. Jajka-najgorsze zło.
Ze względu na dużą zawartość cholesterolu jajka uważane są za kardiologiczne "nie".
W rzeczywistości jaja przede wszystkim podnoszą „dobry” cholesterol i dodatkowo są jednym z najbogatszych w składniki odżywcze produktów, pozwalającym na utratę wagi, ze względu na konieczność spożycia mniejszej ilości i szybsze zaspokojenie głodu mniejszą ilością.
2. Demonizowanie tłuszczów nasyconych.
Temat ten był wielokrotnie poruszany w artykułach naukowych i opisach przypadków. Badacze dowiedli, że tłuszcze nasycone nie zwiększają ryzyka wystąpienia chorób serca, a wręcz wpływają korzystnie na profil lipidowy, podnosząc dobry cholesterol.
3. Odtłuszczona żywność jest zdrowsza
Odtłuszczone produkty najczęściej smakują nam mniej, przez co potrzebują więcej "poprawiaczy" jak słodziki ( wśród nich rakotwórczy aspartam), cukier, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Takie poprawianie produktów czyni je realnie bardziej szkodliwymi dla zdrowia konsumenta.
4. Więcej posiłków=wyższy metabolizm
W rzeczywistości nie tylko nie ma to żadnego wpływu na metabolizm, ale wręcz może zaprzepaścić cały proces redukcji masy ciała. Jedno z badań przeprowadzonych na otyłych mężczyznach ujawniło, że spożywanie 6 posiłków dziennie w porównaniu z 3 posiłkami znacząco zmniejsza poczucie sytości.
Ponad to poszczenie przez jakiś czas stymuluje samooczyszczanie się komórek w procesie autofagii.
5. Węglowodany kalorycznym przyjacielem człowieka
Dieta zawierająca 50-60% węglowodanów może być korzystna dla części osób, zwłaszcza naturalnie szczupłych. Jednak zbyt duża ilość tak zwanych wymienników węglowodanowych w diecie może być śmiertelnie niebezpieczna dla osób z cukrzycą lub zespołem metabolicznym, który występuje u większości pacjentów otyłych. W badaniach klinicznych lepsze rezultaty osiąga dieta niskowęglowodanowa.
6. Wysoka zawartość omega-3 i omega-6 podstawą zdrowia
Według licznych badań tłuszcze wielonienasycone zmniejszają ryzyko chorób serca, dlatego idealnie wpasowały się w trend superfood. Tłuszcz jednak tłuszczowi nierówny. Kwasy Omega-3 mają potwierdzone działanie przeciwzapalne, co jest źródłem ich pozytywnego wpływu na przebieg chorób z taką komponentą. Przewaga kwasów Omega-6 nad nimi może jednak zaburzać naturalny balans i być źródłem problemów.
7. Dieta o niskiej zawartości węglowodanów jest niebezpieczna
W przeprowadzonych zgodnie z metodologią naukową badaniach na dietach o niskiej zawartości węglowodanów dowodzą, że u pacjentów dochodzi do zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej, obniżenia ciśnienia krwi, wyrównania glikemii i poprawy profilu lipidowego. Dodatkowo pacjenci lepiej przyjmują przejście na taką dietę i łatwiej jest im ją utrzymać.
8. Dużo tłuszczu = tycie
Wszystko rozbija się tutaj o sposób przetwarzania poszczególnych składników odżywczych. Łatwiej przyswajalne cukry szybciej doprowadzą do otyłości niż wymagające bardziej skomplikowanego przetworzenia i obiektywnie bardziej energogenne tłuszcze, których żeby uzyskać ten sam efekt odżywczy musimy zjeść zdecydowanie mniej.