Bananowa krówka

Patrycja
Ciasta
28.01.2020 11:40
Bananowa krówka

Składniki (blaszka 23/33 cm): biszkopt: jajka 4 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 szt, cukier 2 łyżki, masło 200 g, bita śmietana: śmietanka 30% 200 ml, śnieżka w proszku 1 szt, dodatkowo: banany 6 szt, dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, herbatniki 45 szt, kajmak w puszce 460 g, herbata czarna 0,5 szklanki, czekolada gorzka 6 kostek. Banany przekrawamy wzdłuż i układamy na biszkopcie. 300 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik z dodatkiem cukru. Na masie układamy warstwę herbatników, delikatnie nasączamy je naparem z herbaty i smarujemy masą kajmakową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, którą również należy nasączyć herbatą. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie nasączamy go połową naparu z herbaty i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2020/01/bananowa-krowka.html