Kotlety gryczane z piersią z indyka

Krzysztof
Obiad
07.07.2014 7:06
Kotlety gryczane z piersią z indyka

Przepis

SKŁADNIKI:

mięso mielone z piersi z indyka 400 g

kasza gryczana 1 torebka

jajko 1 szt

sól pieprz 1/2 łyżeczki

mix ziół suszonych 1/2 łyżeczki

olej do smażenia

opcjonalnie:

sos pieczarkowy

warzywa

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół suszonych. Ja dodałam pietruszkę i koperek. Przyprawy można dodać wg uznania. Całość dobrze mieszamy. Formujemy jednej wielkości kotlety, lekko je spłaszczamy. Ja przed formowaniem każdego zwilżam ręce w zimnej wodzie. Mięso nie przykleja się do rąk. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor z obu stron. Pod koniec podlać odrobiną ciepłej wody, przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień do minimum i dusić 2-3 minuty. Gotowe. Kotlety podałam z sosem pieczarkowym , na warzywach gotowanych na parze.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną