Zupa czosnkowa, czyli obiad znajda z tego co znajdziesz w domu

Karmen
06.07.2014 16:10
Zupa czosnkowa, czyli obiad znajda z tego co znajdziesz w domu

Przepis

1 cebula

1 główka czosnku

1 opakowanie serka topionego

1 łyżka masła

oliwa z oliwek do przygotowania grzanek

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich do grzanek

Nastawiamy wodę w garnku około 800 ml

W tym czasie kroimy pieczywo w kosteczkę, rozgrzewamy lekko patelnię, wlewamy około 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy 1 zmiażdżony ząbek czosnku, mieszamy dodajemy pokrojone pieczywo, posypujemy ziołami prowansalskimi i odrobiną soli.

Grzanki nam się robią na patelni na małym ogniu, mieszamy od czasu do czasu aż grzanki będą gotowe.Jak grzanki się już nam zrobiły, o przekładamy je do miseczki i wykorzystujemy tę samą patelnie, wcześniej usuwając wszystkie okruchy. Dodajemy masło, wrzucamy cebulę, i na małym ogniu szklimy na złoty kolor. Pod koniec wrzucamy 3/4 naszego czosnku i smażymy jeszcze przez 2 minutki, uważając żeby czosnek się nie przypalił, a jedynie uwolnił aromat. Przypieczony czosnek nabiera goryczy, więc smażymy go krótko.

Gotową cebulę z czosnkiem dodajemy do gotującej się wody, dorzucamy pokrojony serek topiony i gotujemy 5 minut po czym miksujemy blenderem na gładką masę. Dzięki temu, nie musimy mieszać trzepaczką, tak długo aż się serek rozpuści.

Na minutę przed końcem gotowania dodajemy pozostały czosnek, oraz pieprz i sól do smaku. Można jeszcze posypać czosnkiem niedźwiedzim dla urozmaicenia kolorystycznego.

Dla tych co jeszcze im mało kalorii można dosypać żółtego sera.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną