Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią FIT

Martyna
Obiad
13.01.2020 19:27
Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią FIT

Składniki na pulpeciki: – 400g mięsa mielonego wołowego lub z indyka – 80ml mleka – 1,5 kromki czerstwego chleba – 2 jajka – kilka gałązek natki pietruszki – 1 ząbek czosnku – 1/2 łyżeczki soli – szczypta świeżo mielonego pieprzu Składniki na sos pomidorowy: – 500g przecieru pomidorowego – 1 mała cukinia (opcjonalnie) – 1 mała cebula – 1 łyżka oliwy – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz PULPECIKI: Dziś mam dla Was przepis na pyszny i zdrowy przepis na obiad, gdyż moją propozycję na pulpeciki przygotowuje się gotując je na parze. Sos pomidorowy: 1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek, cebulę, dodajemy oliwę, rozdrabniamy 5 s/obr. 7, następnie dusimy 3 min/120°C/obr. 1. 2. SOS POMIDOROWY: Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. 4. Do naczynia miksującego dodajemy odciśnięty chleb, mięso, jajka, sól i pieprz, mieszamy 10 s/obr. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśnięty z nadmiaru mleka chleb (mleko wylewamy). Do głębokiego garnka wlewamy wodę do poziomu +/- 2 cm i wkładamy nakładkę do gotowania na parze z pulpetami. W rondelku na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nakładamy przystawkę Varoma, gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr. 1. 3. 3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy natkę pietruszki i czosnek, rozdrobniamy 5 s/obr. Kotlety gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 20 min, w zależności od ich wielkości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/pulpeciki-ziolowe-w-sosie-pomidorowym-z-cukinia-fit/