Chicken Balti

Agnieszka
Obiad
04.07.2014 8:29
Chicken Balti

Przepis

Składniki

sos balti

Lubię Nie lubię

kolendra 1/2 łyżeczki

Lubię Nie lubię

kminek 1/2 łyżeczki

Lubię Nie lubię

koper 1/2 łyżeczki

Lubię Nie lubię

masło 2 łyżki

Lubię Nie lubię

cebula 1 szt

Lubię Nie lubię

czosnek 2 ząbki

Lubię Nie lubię

imbir starty 2 łyżeczki

Lubię Nie lubię

chili 1/2 łyżeczki

Lubię Nie lubię

pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka

Lubię Nie lubię

kurkuma mielona 1/2 łyżeczki

sos balti:

kolendra 1/2 łyżeczki

kminek 1/2 łyżeczki

koper 1/2 łyżeczki

masło 2 łyżki

cebula 1 szt

czosnek 2 ząbki

imbir świeży tarty 2 łyżeczki

chilli w proszku 1/2 łyżeczki

kurkuma 1/2 łyżeczki

pomidory w puszce 1 szt

do smażenia:

pierś z kurczaka 1/2 kg

olej słonecznikowy 3 łyżki

papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki

cynamon 1/4 łyżeczki

kminek mielony 1/2 łyżeczki

kardamon 1/4 łyżeczki

papryka czerwona 1/2 szt

papryka zielona 1/2 szt

zielone chilli 1 małe - można zrezygnować

garam masala 1/2 łyżeczki

woda 100 ml (opcjonalnie)

pomidory świeże 2 szt

Pierwszym etapem jest przygotowanie sosu balti: Na suchą patelnię z grubym dnem wsypać ziarna kolendry, kminku i kopru. Podsmażać około 2 minut. Następnie przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, podsmażyć na nim pokrojona w bardzo drobna kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Powinny być szkliste. Dodać starty imbir , podsmażone ziarna oraz chili w proszku i kurkumę. Dokładnie wymieszać, tak aby nie przywarło do patelni. Dodać na patelnię pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i podsmażać ok 10 minut. Po tym czasie zmiksować wszystko ponownie przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień do min, przykryć pokrywka i dusić ok 40 minut od czasu do czasu mieszając.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną