Langosz

Obiad
01.01.2020 10:19
Langosz

Części ciasta można rozwałkować (polecane jeśli zdecydujecie się na większe langosze) lub uformować ręcznie w okrągłe placki o grubości ok. 1-1,5 cm. Odstawić na 15 minut, a w międzyczasie rozgrzać na dużej patelni olej. Składniki: ok. 500 g mąki pszennej ok. 350 ml mleka 30 g świeżych drożdży 200 g ziemniaków 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli W dużej misce wymieszać rozczyn z drożdży, mąkę, ziemniaki, resztę mleka, olej i sól (ręcznie lub najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania ciasta). Podzielić na 4-8 mniejszych części w zależności od tego na jak duże langosze macie ochotę (proponuję 6 części). Dodatkowo: olej do smażenia mąka do podsypywania śmietana 18% żółty, łagodny ser Czosnkowa okrasa: 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku Ziemniaki ugotować w mundurkach i przestudzić. Langosze smaży się na głębokim tłuszczu (po wrzuceniu na patelnię nie powinny dotykać dna). Jest to bardzo charakterystyczne danie z ciasta drożdżowego (często z dodatkiem gotowanych ziemniaków) smażonego na głębokim tłuszczu. W miseczce wymieszać 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka z drożdżami i cukrem. Uformowane placki smażyć pojedynczo na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia. Aby przygotować czosnkową omacę, w miseczce należy wymieszać wodę z olejem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/langosz/