Ciasto marchewkowe

Anna
Ciasta
21.12.2019 14:40
Ciasto marchewkowe

Dieta: wegetariańska Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki 180 ml oleju roślinnego - około 3/4 szklanki 4 duże jajka lub 5 małych 300 g grubo tartej marchewki - 3 szklanki 120 g musu jabłkowego bez cukru - do 1/3 szklanki 150 g cukru trzcinowego - do 0,5 szklanki 100 g cukru zwykłego - około 1/3 szklanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii przyprawy: 1,5 łyżeczki cynamonu, po pół łyżeczki soli i imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Składniki na krem maślany 250 g serka Philadelphia lub mascarpone - małe opakowanie 150 g masła - 3/4 kostki 150 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej kilka orzechów włoskich do dekoracji Ciasto marchewkowe z kremem Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Formy/formę z przelanym ciastem umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem. Ponieważ nie każdy ma w domu dwie tortownice o takiej samej średnicy, polecam użyć (tak jak ja) jednej blaszki, by potem tylko przekroić ciasto na dwa równe kawałki. Dodaj też całą porcją cukru pudru w wanilią i ubijaj krem do momentu, gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą na gładki i puszysty krem. Porada: Jeśli z jakiegoś powodu masa nie ubija się na gładko i widać np. kawałki masła (za zimne masło), to można raz jeszcze cały krem zmiksować przy pomocy blendera ręcznego. Aby krem miał przyjemny, waniliowy smak oraz drobinki nasion wanilii polecam dodać do niego jedną łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub płaską łyżeczkę pasty waniliowej. W ten sposób piekę ciasto tylko w jednej formie, by potem przekroić je na dwa równe kawałki. gotowe :) Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem. Jeśli ciasto było pieczone w tortownicach, to wystarczy wyjąć je z foremek i odłożyć na kratkę do przestudzenia. Możesz też wydobyć trochę nasionek wanilii ze środka laski wanilii i dokładnie wymieszać nasionka z cukrem pudrem, jeszcze przed zmiksowaniem wszystkich składników. Możesz też użyć pasty waniliowej lub wydrążyć odrobinę nasion prosto z laski wanilii. Tortownice umieszczasz wówczas na jednym poziomie w piekarniku i pieczesz oba ciasta na raz. Forma do pieczenia: dwie tortownice o średnicy 22 cm lub większa blaszka o wymiarach około 35 x 25 cm. Do zrobienia kremu niezbędne jest użycie cukru pudru w ilości 150 gramów (nieco ponad pół szklanki). używamy 250 gramów serka - wyjęty wcześniej z lodówki razem z masłem. Mokre składniki na ciasto marchewkowe wymieszaj tylko dokładnie przy pomocy łyżki lub szpatułki. Na jeden kawałek wykładasz krem a potem drugi kawałek ciasta i znowu krem.. Z przypraw korzennych dorzuć także 1,5 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru oraz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. W składnikach podałam też łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Może to być delikatna oliwa lub olej ryżowy, czy też olej z pestek winogron. Możesz go też zrobić już w trakcie pieczenia się ciasta. Taki krem może nie być ładnie napowietrzony, ale zrobi się gładki i będzie można go śmiało użyć do przełożenia ciasta. Krem miksowany blenderem będzie z początku rzadki, jednak z czasem zacznie gęstnieć. W oryginalnym przepisie jest aż 400 gramów cukru, co jak dla mnie byłoby stanowczo za dużo. Jeśli masz dwie takie same tortownice o średnicy 22 cm każda, to możesz część ciasta przelać do jednej formy a część ciasta do drugiej. Potrzebujesz około 120 gramów musu z jabłek bez dodatku cukru. Na każdej kostce ciasta marchewkowego polecam ułożyć odrobinę pokruszonych orzechów włoskich lub orzechów pekan. Na blacie z kremem umieść drugi blat ciasta. Ciasto jest dość niskie, więc nie powinno się piec dłużej niż 30 do 35 minut. Dodaj też 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i pół łyżeczki soli. Ma zostać od wewnątrz około 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach).Do miski ze startą marchewką wbij cztery duże lub pięć małych jajek (temperatura pomieszczenia). Po kilku minutach gotowania należy poczekać, aż całkowicie ostygnie i dopiero dodać go do miski ze składnikami na ciasto marchewkowe. Na jeden kawałek wykładasz krem a potem drugi kawałek ciasta. Wystarczy zetrzeć na tarce jabłko i gotować je w małym rondelku przez kilka minut. Potrzebujesz też 150 gramów miękkiego masła, czyli 3/4 kostki o standardowej wadze 200 gramów. Liczba porcji: forma 35 x 25 cm Kaloryczność kcal: 325 w 100 g ciasta Jajka i masło i serek na kerem maślany wyjmij wcześniej z lodówki. W trakcie studzenia się ciasta marchewkowego, przygotuj sobie krem waniliowy. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-marchewkowe