Biszkopt z bezą i masą budyniową

Pati
Ciasta
18.12.2019 14:27
Biszkopt z bezą i masą budyniową

Biszkopt z bezą i masą budyniową Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 łyżki czekolady belgijskiej w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100 g orzechów (u mnie firmy Helio) około 300 g suszonych owoców (u mnie mieszanka firmy Helio: jabłka, gruszki, śliwki, daktyle, morele) Masa budyniowa: 500 ml mleka 16 g cukru wanilinowego 5 żółtek 125 g cukru 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła 1-2 łyżki alkoholu (można pominąć) Polewa: 100 ml śmietany kremówki około 100 g groszków czekoladowych lub deserowej czekolady (u mnie firmy Helio) 100 g suszonej aronii (u mnie Helio) Bezę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i suszymy w 150°C z termoobiegiem przez co najmniej 1,5 godziny. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Całość dobrze i energicznie mieszamy (uwaga szybko się może przypalić) podgrzewając na małym ogniu, aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia oraz czekoladę i kakao. Później dodajemy mąki, posiekane orzechy, pokrojone w drobną kostkę suszone owoce i delikatnie mieszamy łyżką. Czas przełamać trochę schemat pierników, makowców i serników (na te dwa ostatnie już niedługo pojawi się przepis). Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. W misce ucieramy masło, podobnie postępujemy z budyniem (musimy go utrzeć, żeby nie był zbyt gęsty i zbity). Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją bezą, na który nakładamy pozostałą część masy. Następnie dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Do drugiej części (250 ml) dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Na koniec możemy dodać trochę alkoholu i ucieramy do uzyskanie gładkiego kremu/masy. Następnie mieszankę mleka i żółtek dodajemy do gotującej się połowy mleka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/biszkopt-z-beza-i-masa-budyniowa