Piernik z masą marcepanową i powidłami

Ciasta
04.12.2019 11:26
Piernik z masą marcepanową i powidłami

Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g. 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 2 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka Masą marcepanowa: 200 g. zmielonych migdałów 200 g. cukru pudru 35 g. wody 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego (jeśli aromat to 1/2 łyżeczki) Dodatkowo: powidła śliwkowe (miałam swojskie, 2 małe słoiczki po koncentracie pomidorowym) Polewa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1,5 łyżki oleju Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Ja podzieliłam masę na trzy części i nakładałam w częściach, bo nie udało mi się przełożyć w całości. Masę robiłam po raz pierwszy, więc nie będę się za wiele wymądrzać na jej temat. Czekoladę połamać na kawałki, dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Na masę marcepanową wyłożyć powidła śliwkowe. Na powidła wyłożyć masę marcepanową. Możecie go zrobić na ostatnią chwilę, bo nie potrzebuje leżakowania. Święta coraz bliżej, dlatego mam dla Was przepis na pyszny piernik. Wierzch ciasta obciążyć i zostawić tak na około 4 godziny. Natomiast jeśli Wy, macie dla mnie jakieś porady i sugestie, to piszcie w komentarzach. Następnie rozwałkować na prostokąt, wielkości ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2019/12/piernik-z-masa-marcepanowa-i-powidami.html