Tort Ambasador

Patrycja
Ciasta
22.11.2019 11:30
Tort Ambasador

dodatkowo: galaretka czerwona 1 szt, galaretka żółta 1 szt, czekolada mleczna 100 g, kakao 2 łyżki, orzechy włoskie drobno posiekane 100 g, rodzynki 100 g, ponadto: brzoskwinie w syropie 6 szt, galaretka brzoskwiniowa 2 szt, biszkopty podłużne 25 szt, śmietanka 30 % 200 ml, śnieżka w proszku 1 szt, do nasączenia: zimna woda 1/3 szklanki, cukier waniliowy 1 opakowanie, sok z cytryny 0,5 łyżki, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Składniki tortownica 24cm: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, jajka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, sól szczypta, masa: mleko 700 ml, budyń śmietankowy 60 g, żółtka 6 szt, cukier 0,5 szklanki, masło 300 g, Do jednej z nich dodajemy pokrojone galaretki, do drugiej dodajemy kakao oraz pokrojoną drobno czekoladę, a do trzeciej części dodajemy orzechy i rodzynki. Na biszkopt wykładamy masę z galaretkami, a następnie masę z kakao i czekoladą. Pierwszą część biszkopta nasączamy połową wody wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia. Tort przykrywamy drugim biszkoptem, który nasączamy pozostałą wodą z sokiem z cytryny. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Tort zrobiłam w tortownicy o średnicy 24 cm i wystarczył mi na 25 porcji. Masa: 500 ml mleka wraz z cukrem nastawiamy na palnik. Brzoskwinie kroimy w plastry i układamy na torcie jedna obok drugiej. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń i miksujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. W ten sam sposób postępujemy z galaretką żółtą. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz żółtka, najlepiej to zrobić za pomocą blendera. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2019/11/tort-ambasador.html