Kopiec kreta

Krzysztof
Przepisy
02.07.2014 17:05
Kopiec kreta

Przepis

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

Ciasto:

2 szklanki mąki,

½ kostki masła lub margaryny,

3/4 szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

300 ml maślanki

4 łyżki kakao

2 jajka

Krem:

500 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

50 g gorzkiej czekolady

2-3 banany

sok z cytryny

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać maślankę oraz wymieszane ze sobą suche składniki. Wszystko połączyć na jednolitą masę.

Ubić białka. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.

Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.

Ciasto należy wystudzić, a następnie łyżeczką wydrążamy z niego miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi.

Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i łączymy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Wystudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy.

Masę śmietanową wykładamy na ciasto, formując kopiec. Wydrążony z ciasta miąższ kruszymy i posypujemy nim kopczyk lekko dociskając.

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną