Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Ewelina
Zapiekanki
02.07.2014 13:16
Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Przepis

1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków

1 duży por

1 strąk czerwonej papryki

2 – 3 ząbki czosnku

1 duża cebula

150 gramów wędzonego boczku

300 ml śmietanki słodkiej 12 %

2 jaja

100 gramów sera żółtego

sól, pieprz

gałka muszkatałowa

słodka i ostra papryka

Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki.

Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki.

Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia.

Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko.

Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatałowej, obie papryki wg upodobań.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć połowę zeszklonych warzyw, na warzywa poukładać plastry boczku, na boczek wyłożyć drugą część warzyw, można znów posypać pieprzem (solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką.

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut.

Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną