Rogaliki z marcepanem półfrancuskie z gotowych arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego

Jolanta
Ciasta
13.11.2019 9:04
Rogaliki z marcepanem półfrancuskie  z gotowych arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego

Zawsze mam w lodówce gotowe ciasto francuskie i ciasto drożdżowe, tak w razie w…, gdy Piotrka najdzie ochota na coś słodkiego, gdy przyjdą niespodziewani goście, albo gdy 11 listopada, oprócz Święta Niepodległości są imieniny Marcina i w naszej Wielkopolsce piecze się z tej okazji rogale marcińskie takie jak w tym przepisie na blogu. Rogaliki z marcepanem półfrancuskie drożdżowe bez wyrastania z gotowych arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego Rogaliki z ciasta półfrancuskiego, szybkie w przygotowaniu, w sam raz dla niespodziewanych gości, proste dla każdego beztalencia kulinarnego, który tym przepisem może zabłysnąć wśród znajomych i rodziny! Nie miałam białego maku, marcińskie rogale w Niemczech nie do kupienia, więc z tej okazji przygotowałam taki mały słodki ersatz, drobną namiastkę prawdziwych rogali marcińskich, w postaci pysznych pófrancuskich rogali z marcepanem, gdyż miałam pyszny marcepan w kostce i karmelizowane siekane orzechy laskowe, które były idealne do obsypania już upieczonych rogalików po lukrowaniu. Składniki na 14 rogalików półfrancuskich z marcepanem: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 arkusz ciasta drożdżowego marcepan w kostce cukier puder + sok z cytryny do przygotowania lukru karmelizowane orzeszki laskowe do posypania rogalików Ale ja mam dla Was dobrą wiadomość – ciasto półfrancuskie możemy przygotować z gotowych arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego, wystarczy je razem złożyć, kilka razy rozwałkować i mamy prawdziwe ciasto półfrancuskie, ciasto tak przygotowane nie wymaga wyrastania, oraz chłodzenia. Tradycyjne ciasto półfrancuskie drożdżowe, nie jest trudne do przygotowania, ale jest bardzo czasochłonne, jest z dodatkiem środków spulchniających, w tym wypadku drożdży i wymaga kilkukrotnego składania z masłem, wałkowania oraz długiego chłodzenia. Oba arkusze ciasta: francuskiego i drożdżowego składamy jedno na drugie, dociskamy do siebie palcami, następnie ciasto składamy na trzy, zakładając dłuższe boki ciasta do środka, rozwałkowujemy. Z ciasta formujemy prostokąt, kroimy wzdłuż na pół i dzielimy na trójkąty jak na zdjęciu. Błyskawiczne ciasto półfrancuskie z gotowych arkuszy ciasta: Marcepan kroimy na 14 równych części, robimy kulki. Z obu tych ciast przygotujemy błyskawiczne ciasto półfrancuskie, które jest rewelacyjne do pasztecików i rogalików na słodko i słono.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/rogaliki-marcepanem-polfrancuskie/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Jolanta