Tajska zupa na mleczku kokosowym

Zupy
07.11.2019 19:50
Tajska zupa na mleczku kokosowym

- 1 duży filet z łososia - 3 łodygi trawy cytrynowej, drobno posiekane - 2 większe kawałki świeżego imbiru, startego na tarce o drobnych oczkach - 2 marchewki, grubo pokrojone - 1/4 selera, grubo pokrojony - 1 mała pietruszka, grubo pokrojona - 1/4 średniego pora, pokrojony w duże kawałki - 2 saszetki pasty Tom Kha Kanokwan - 2 mleczka kokosowe - 4 łyżki sosu rybnego - 1 limonka - 4 łyżki cukru brązowego - 200 g pieczarek, pokrojone w paseczki - 1/2 średniego pora, skrojonego w półplastry - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka kurkumy - 2 opakowania makaronu Udon - sól do smaku W mojej wersji dodałam filet z łososia, zamiast krewetek (jak w oryginale). Łososia gotujemy w 1l wody przez około 10 minut razem z włoszczyzną. Na sam koniec dodaj sok z limonki, skrojone pieczarki i pora. Zachęcam do spróbowania, bo warto w szczególności dlatego, że nie wymaga sporego nakładu czasu. Dodaj sos rybny, sojowy i resztę przypraw razem z cukrem. Gdy warzywa zmiękną przelej wszystko przez bardzo drobne sitko. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkiepole.blogspot.com/2019/11/tajska-zupa-z-mleczka-kokosowego.html