Leczo z kiełbasą

Ewelina
Zupy
02.07.2014 9:05
Leczo z kiełbasą

Przepis

Składniki:

1 kabaczek o wadze ok 1 kg

1 kg dojrzałych pomidorów

250 g kiełbasy (u mnie podwawelska)

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 duża cebula

sól, pieprz

oliwa lub olej do smażenia

Kiełbasę pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy kiełbasa zacznie się rumienić dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do zarumienienia. Przełożyć do garnka, starając się zostawić wytopiony tłuszcz na patelni.

Na wytopiony z kiełbasy tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć do czasu aż poczujemy charakterystyczny zapach pieczonej papryki. Dorzucić co garnka.

Na patelnię wlać łyżkę oliwy. Kabaczek obrać ze skóry i wydrążyć pestki. Pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i chwilę przesmażyć. Przełożyć do garnka.

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę. Dodać do przesmażonych warzyw. Wszystko zalać wodą, tak aby przykryć warzywa i kiełbaskę.

Gotować pod przykryciem ok 30-40 minut do miękkości papryki. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną