Warzywne placuszki z cukinii i marchewki (6 składników)

Wilk
Dania mączne
04.11.2019 21:04
Warzywne placuszki z cukinii i marchewki (6 składników)

Warzywne placuszki z cukinii i marchewki Drukuj przepis Składniki ► cukinia [2 średnie sztuki] ► marchewka [2 średnie sztuki] ► jajka [2 sztuki] ► mąka (u mnie pełnoziarnista) [75 g / ok. 8 łyżek] ► mleko [4 łyżki] ► proszek do pieczenia [1 płaska łyżeczka] Dodatkowo: ► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki] ► tłuszcz do smażenia ► sól i pieprz do smaku Przygotowanie Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podobnie jak placuszki z ricottą świetnie sprawdzą się jako zamiennik placków ziemniaczanych w wytrawnych daniach np. podane z gulaszem czy innym mięsnym sosem. Warzywne placuszki z cukinii i marchewki Niesamowicie proste i pyszne warzywne placuszki, które smakują nawet zdeklarowanym mięsożercom :) Placuszki będą pyszne zarówno na ciepło i na zimno. Można je dowoli modyfikować przyprawiając po swojemu, można też do tego bazowego ciasta dodać kawałki przesmażonego boczku, karmelizowaną cebulkę, wędzonego łososia czy inne, wybrane dodatki. Warzywne placuszki krok po kroku W dużej misce wymieszać jajka i mleko. W międzyczasie w misce wymieszać jajka z mlekiem. W opcji wege polecam podawać z sosem tatarskim, tzatziki lub czosnkowym. Przełożyć na sito, oprószyć solą i odstawić na 5-10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2019/11/warzywne-placuszki-z-cukinii-i-marchewki-6-skladnikow.html