Grzyby marynowane to doskonała przekąska i dodatek do dań bez względu na okazję. Teraz, póki jeszcze mamy dostęp do świeżych grzybów, oprócz ich mrożenia i suszenia, warto też zrobić kilka słoików w marynacie. Jest to idealny sposób na zachowanie ich smaku i świeżości przez długi czas po zakończeniu sezonu na grzyby.
Jakie grzyby najlepiej marynować?
Do zamarynowania najlepiej nadają się grzyby małe, jednak w rzeczywistości każdy rodzaj grzybów można marynować. Warto też zrobić kilka słoików z mieszankami grzybów.
Zazwyczaj wykorzystujemy:
- Kurki
- Borowiki
- Rydze
- Pieczarki
- Podgrzybki
- Maślaki (bez skórki)
- Koźlaki
- Zajączki
- Gąski
- Opieńki (tylko kapelusze)
Do marynowania warto wybrać grzybki najlepszej jakości. Twarde, jędrne, nierobaczywe i małe. Jeśli grzyb jest zbyt duży, można go przekroić na mniejsze części.
Składniki na marynatę (1 kg grzybów):
- 2 szklanki wody
- 2 -3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki soli
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- Mała cebula
- ½ - 1 szklanka octu 10% (w zależności od pożądanej mocy marynaty)
- Pół łyżeczki gorczycy
Przygotowanie:
-Grzyby dokładnie oczyszczamy i odcinamy końcówki ogonków.
-Umieszczamy grzyby w garnku i zalewamy zimną wodą z dodatkiem łyżki octu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3-5 minut.
-Cebulę kroimy w piórka i wraz z resztą octu i innych składników marynaty dodajemy do garnka z grzybami. -----Gotujemy jeszcze 3 minuty.
-Przekładamy grzyby równomiernie do słoików, do ⅔ ich wysokości.
-Zalewamy przygotowaną marynatą.
-Słoiki zakręcamy i układamy do góry dnem na ściereczce.
-Czekamy aż ostygną i gotowe!
-Nie ma potrzeby pasteryzowania.
Możesz skorzystać również z prostszego, ale równie skutecznego przepisu “babci”
Składniki:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 łyżeczki soli
Grzyby należy obgotować w wodzie z solą przez 5 minut. Następnie dodać resztę składników. Ten przepis wymaga jednak pasteryzacji. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut, na przykład w piekarniku albo...w zmywarce.