Jak marynować grzyby? Poznaj niezawodny przepis na zalewę do grzybów!

Agnieszka
Kulinaria
28.10.2019 10:43
Jak marynować grzyby? Poznaj niezawodny przepis na zalewę do grzybów!

Grzyby marynowane to doskonała przekąska i dodatek do dań bez względu na okazję. Teraz, póki jeszcze mamy dostęp do świeżych grzybów, oprócz ich mrożenia i suszenia, warto też zrobić kilka słoików w marynacie. Jest to idealny sposób na zachowanie ich smaku i świeżości przez długi czas po zakończeniu sezonu na grzyby.

Zdjęcie Jak marynować grzyby? Poznaj kilka wskazówek i najlepszy przepis na zalewę! #1

Jakie grzyby najlepiej marynować?

Do zamarynowania najlepiej nadają się grzyby małe, jednak w rzeczywistości każdy rodzaj grzybów można marynować. Warto też zrobić kilka słoików z mieszankami grzybów.

Zazwyczaj wykorzystujemy:

  • Kurki
  • Borowiki
  • Rydze
  • Pieczarki
  • Podgrzybki
  • Maślaki (bez skórki)
  • Koźlaki
  • Zajączki
  • Gąski
  • Opieńki (tylko kapelusze)

Do marynowania warto wybrać grzybki najlepszej jakości. Twarde, jędrne, nierobaczywe i małe. Jeśli grzyb jest zbyt duży, można go przekroić na mniejsze części.

Składniki na marynatę (1 kg grzybów):

  • 2 szklanki wody
  • 2 -3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Mała cebula
  • ½ - 1 szklanka octu 10% (w zależności od pożądanej mocy marynaty)
  • Pół łyżeczki gorczycy

Przygotowanie:

-Grzyby dokładnie oczyszczamy i odcinamy końcówki ogonków.

-Umieszczamy grzyby w garnku i zalewamy zimną wodą z dodatkiem łyżki octu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3-5 minut.

-Cebulę kroimy w piórka i wraz z resztą octu i innych składników marynaty dodajemy do garnka z grzybami. -----Gotujemy jeszcze 3 minuty.

-Przekładamy grzyby równomiernie do słoików, do ⅔ ich wysokości.

-Zalewamy przygotowaną marynatą.

-Słoiki zakręcamy i układamy do góry dnem na ściereczce.

-Czekamy aż ostygną i gotowe!

-Nie ma potrzeby pasteryzowania.

Zdjęcie Jak marynować grzyby? Poznaj kilka wskazówek i najlepszy przepis na zalewę! #2

Możesz skorzystać również z prostszego, ale równie skutecznego przepisu “babci”

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżeczki soli

Grzyby należy obgotować w wodzie z solą przez 5 minut. Następnie dodać resztę składników. Ten przepis wymaga jednak pasteryzacji. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut, na przykład w piekarniku albo...w zmywarce.

Poznaj ciekawe sposoby pasteryzacji słoików - LINK.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną