Prosta szarlotka – łatwy przepis

Magdalena
Ciasta
27.10.2019 11:33
Prosta szarlotka – łatwy przepis

😉 Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 450 TOTA 3 łyżki cukru 0,5 łyżki cukru wanilinowego 250 g zimnego masła (opcjonalnie margaryny) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko klasy M Na mus: około 1,5 kg jabłek (np. szarej renety) lub gruszki azjatyckiej (jabłko-gruszka) około 2 łyżki cukru lub 2 łyżki płynnego miodu cynamon Jabłka lub jabłko-gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy na patelnie. Rada: Tą część ciasta można też zamrozić i później zetrzeć na wierzch na tarce na grubych oczkach. Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta opcjonalnie: bita śmietana lub lody do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy oba rodzaje cukru, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone masło. Na wierzch układamy drugą część ciasta tworząc łaty (urywamy kawałki ciasta, spłaszczamy w palcach tworząc małe łatki, łatki układamy niedaleko siebie). Ja nie znam takiej osoby 😉 Dziś zamiast tradycyjnego musu z jabłek przygotowałam szarlotkę z gruszką azjatycką, zwaną również jabłko-gruszką. Szarlotkę można podać na ciepło z kleksem bitej śmietany lub lodami. Spód formy (u mnie 24×24 cm, można też użyć np. tortownicy 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online Na spód wykładamy większą część ciasta, lekko nakłuwamy go widelcem. Na ciasto wykładamy nasz mus. Dodajemy cukier lub płynny miód i całość posypujemy cynamonem (ilość zależna od upodobań smakowych). Ciasto wspaniale smakuje też na zimno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/prosta-szarlotka-latwy-przepis/