Ciasteczka "Grzybki" wg siostry Anastazji

Ewa
Ciasta
26.10.2019 8:41
Ciasteczka "Grzybki" wg siostry Anastazji

Ciasto: 600 g mąki pszennej 400 g masła 1 op. cukru wanilinowego (16g) 6 żółtek 150 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 1 łyżka suchego maku Masa: 500 ml mleka 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mielonych orzechów (dałam troszkę więcej) 3-5 łyżek cukru pudru 300 g masła Polewa:* 100 g masła 1/2 szkl. Ja wykorzystałam 300 g kuwertury mlecznej i gorzkiej oraz 100 g białej czekolady z odrobiną kremówki i czerwonego barwnika w żelu (na muchomorki). Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoto (najlepiej każdą partię piec osobno, gdyż ciasteczka z dziurką pieką się zdecydowanie krócej niż np nóżki czy kapelusze grzybów. U mnie było to około 12-15 minut na kapelusze i nóżki i około 8-10 minut na ciastka z dziurką). Oczywiście liczyłam się z tym, że na ich przygotowanie zejdzie mi trochę czasu, ale nie spodziewałam się, że aż tyle;) Jest więc to opcja dla cierpliwych. Następnie w połowie krążków (tych, wycinanych foremką) wykrawamy na środku mniejszą dziurkę, a pozostałymi krążkami (wycinanymi za pomocą szklanki) oblepiamy posmarowaną miękkim masłem zewnętrzną stronę foremek. Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy starte na tarce lub pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Z każdego przygotowujemy nóżki grzybka, formując z ciasta stożek. Z części ciasta formujemy wałek, kroimy go na mniejsze kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Za pomocą foremki do babeczek i szklanki (o odrobinie większej średnicy od foremki) wycinamy z ciasta krążki. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/10/26/grzybki-wg-siostry-anastazji/