Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku

Krzysztof
Przepisy
01.07.2014 8:39
Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku

Przepis

SKŁADNIKI:

na 1 porcję:

ziemniaki 3 średniej wielkości

cebula 1/2 szt

jajka 2 szt

oregano 1 szczypta

pieprz biały 1 szczypta

sól morska 1 szczypta

olej 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki u mnie młode więc nie obierałam tylko umyłam, ale można użyć starszych i obrać, pokroić w dość cienkie plastry. Opłukać, osuszyć. W garnku lub we frytkownicy rozgrzać olej i podsmażyć ziemniaki. Następnie przełożyć je na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Cebulę pokroić w piórka i lekko zeszklić. Warzywa ostudzić i przełożyć do miski. Dodać jajka, oraz przyprawy. Wymieszać. Wlać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na większym ogniu, następnie przewrócić placek, zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i podsmażać do ścięcia jajek. Podałam na plastrach pomidora z kwaśnym jogurtem. Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną