Jagodzinaki - PRZEPIS

Ewelina
Desery
30.06.2014 21:05
Jagodzinaki - PRZEPIS

Przepis

jagodzianki - instrukcja

Któż nie lubi tych wspaniałych drożdżówek? ... Po prostu przepyszne, ciężko poprzestać na jednej ;-)

ciasto:

450 gramów mąki pszennej

35 gramów stopionego masła

3 kopiaste łyżki cukru

2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego

25 gramów drożdży + 250 ml ciepłego (lecz nie za gorącego mleka)

1 jajo

nadzienie:

1,5 szklanki jagód

4 kopiaste łyżki cukru pudru

kruszonka:

2 łyżki masła

3 kopiaste łyżki cukru

3 łyżki mąki

2 łyżeczki cukru waniliowego

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.

Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, jajko, tłuszcz, zagniatamy jednolite ciasto.(optymalnie ma pozostać lekko klejące, ułatwi nam to zalepianie bułeczek, więc nie szarżujmy z podsypywaniem mąką).

Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości.

W tym czasie jagody zasypujemy cukrem, mieszamy, by pokrył równomiernie owoce.

Po wyrośnięciu ciasto krótko zagniatamy, następnie dzielimy na 8 - 9 równych części.

Z każdej wałkujemy owalny placuszek o grubości około 4 mm.

Na środek kładziemy odsączone z soku jagody.

Następnie bardzo dokładnie zalepiamy boki.

A potem końce, ma powstać nam taka "mumia" :)

Bułeczkę odwracamy zlepieniem do dołu i ostatecznie jeszcze formujemy jej kształt, by był idealnie wrzecionowaty.

Jagodzianki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

W tym czasie z miękkiego masła, mąki i cukrów zagniatamy kruszonkę.

Po upłynięciu czasu napuszania, drożdżówki delikatnie spłaszczamy dłonią i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i pieczemy do zezłocenia bułeczek, u mnie około 25 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną