Pyszna kasza jaglana za każdym razem!

Wilk
Obiad
14.10.2019 8:59
Pyszna kasza jaglana za każdym razem!

Gotuję na średnim ogniu bez mieszania, aż do momentu, kiedy większość wody się wchłonie, a między ziarenkami kaszy pojawią się ,,kratery (jak na zdjęciu) Gdy kasza będzie wyglądać jak na zdjęciu powyżej, zestawiam z palnika, przykrywam pokrywką i odstawiam na ok. 5 minut, aby odpoczęła i wchłonęła resztki wody. Po pojawieniu się ,,kraterów na powierzchni kaszy, zestawić garnek z palnika i pozostawić pod przykryciem na ok. 5 minut. Mam nadzieję, że uda mi się przekonać dotychczasowych niedowiarków, że kasza jaglana da się lubić :) Przygotowanie Kaszę przełożyć do miski, zalać wrzątkiem tak, aby cała była przykryta i odstawić na 5-10 minut. Idealnie ugotowana kasza jaglana Drukuj przepis Składniki ► kasza jaglana [100 g] ► masło [1 łyżka] Gotować na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Warto przygotowywać to danie w naczyniu z powłoką non stick, bo kasza podczas gotowania lubi się przypalić. Nawet jeśli zdarzy mi się kupić kaszę w plastikowych torebkach, zawsze przecinam je i wrzucam luzem do garnka. Kaszę zalewam wrzątkiem tak, aby cała skryła się pod taflą wody. Ale spokojnie, wystarczy dobra technika, aby pozbyć się tych problemów na zawsze! Pasuje do wytrawnych i słodkich dań, nie ma wyraźnego, silnego smaku, więc świetnie odnajduje się w sosach, zapiekankach, a także jako składnik słodyczy i wypieków. Dodatek masła sprawia, że kasza jest delikatna w smaku, mięciutka, kremowa, a lekka maślana słodycz podbija orzechowe nuty kaszy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2019/10/pyszna-kasza-jaglana-za-kazdym-razem.html