Masło z orzechów laskowych

Przetwory
03.10.2019 8:54
Masło z orzechów laskowych

Niestety, trzeba się uzbroić w cierpliwość, ale z pewnością warto, bo masło jest naprawdę pyszne 🙂 Gotowe masło orzechowe przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Najpierw powstanie z nich mączka, później zaczną zbijać się w grudki i konsystencją będą przypominały mokry piasek, aż w końcu zacznie wytrącać się tłuszcz i konsystencja będzie coraz bardziej mokra i gładka. Domowe i proste w wykonaniu masło orzechowe, zrobione w stu procentach z uprażonych orzechów laskowych z pewnością Was zainteresuje. Liczba porcji ok. 25 łyżeczek (10 g każda) Wartości odżywcze w jednej łyżeczce - Kalorie: 68 - Białko: 1,4 g - Tłuszcze: 6,5 g - Węglowodany: 1,5 g Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wymaga to odrobinę cierpliwości (i dość mocnego blendera), ale kto raz zrobi masło orzechowe w domu, ten już innego nie będzie chciał jeść! Po co kupować gotowe kremy orzechowe, skoro taki przysmak można samodzielnie przygotować w domu? Orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do gorącego piekarnika na około 8-10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/maslo-orzechowe/