Zupa neopolitańska

Ewelina
Zupy
30.06.2014 9:07
Zupa neopolitańska

Przepis

1 litr bulionu warzywnego

150 gramów serka topionego śmietankowego

1 duży por (biała i kawałek zielonej części)

2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%

2 małe marchewki

pęczek zielonej pietruszki

sól, pieprz (optymalnie biały)

6 kromek chleba tostowego

1 kopiasta łyżka masła

Bulion zagotować, wrzucić marchewki starte na dużych oczkach, gotować przez 10 minut.

Serek pokroić w kosteczkę, wrzucić do zupy, podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia serka.

Pora pokroić w talarki, podsmażyć na łyżce masła przez 5 minut, dodać do zupy.

Całość doprawić. Gaz wyłączyć, po paru minutach dodać śmietanę, wymieszać.

Chleb tostowy pokroić w kostkę, usmażyć na złoto na maśle.

Zupę podawać z grzankami i posiekaną zieloną pietruszką.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną