Szarlotka

Ciasta
28.09.2019 18:00
Szarlotka

Składniki 2 szklanki mąki pszennej (można pół na pół z krupczatką) pół szklanki drobnego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 3 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (dobry będzie także kefir lub maślanka – sprawdziłam 😉 ) 1,5 kg jabłek (najlepiej papierówki, Szara reneta, malinówka lub późne odmiany jesienne) 1-2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej Używała do tego półkruche ciasto, takie jak w przepisie na CIASTO ZE ŚLIWKAMI, które i ja teraz często stosuję, bo komponuje się naprawdę świetnie w wielu odsłonach. Liczba porcji tortownica o średnicy 24 cm – około 16 porcji Wartości odżywcze w jednej porcji Kalorie: 205 Białko: 2,7 g Tłuszcze: 6,8 g Węglowodany: 33,2 g Przygotowanie Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy proszek oraz cukier. Tak naprawdę z wieloma odmianami będzie pyszna, ale papierówki dla mnie są akurat szczególne i zawsze to ciasto z nimi smakuje jakoś inaczej – lepiej. To nie jest ciasto kruche, więc masło nie musi być zimne i nie trzeba uważać aby go nie ogrzać. Ciasto w foremce oprószamy równomiernie kaszą manną lub bułką, które wchłoną ewentualny nadmiar soku z jabłek. Bardzo prosta, bo jabłek w żaden sposób nie trzeba wcześniej prażyć i gotować na marmoladę. Niestety teraz trudno o takie odmiany jabłek, jak chociażby papierówka, dlatego jeśli tylko je widzę, to od razu kupuję i robię szarlotkę. Jabłka równo rozkładamy i na nich rozkładamy drugą część ciasta porwaną na małe kawałeczki. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej żółte, to możemy dodać szczyptę kurkumy (bardzo często stosuję ten trik, żeby podkręcić kolor ciast). Jeśli jabłka są bardzo soczyste, to odciskamy część soku przed wyłożeniem do formy, bo zbyt soczyste jabłka spowodują zakalec. Można je porwać na kawałki i rozsypać je dnie formy i lekko docisnąć. Następnie przekładamy je do foremki i wykładamy na przygotowane ciasto. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 45-50 minut w 180 stopniach. Papierówki zawsze były tak słodkie, że nie trzeba było ich nawet słodzić. To również stare odmiany jabłek, które mają mnóstwo smaku w sobie. W naszym ogrodzie rosła kiedyś bardzo stara jabłoń – papierówka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/szarlotka/