Golonka na kapuście z suszonymi śliwkami

Ewelina
29.06.2014 9:27
Golonka na kapuście z suszonymi śliwkami

Przepis

Składniki:

2 golonki tylne

0,5 kg kapusty kiszonej z marchewką

1 cebula

0,5 białej części pora

100 g suszonych śliwek

100 g suszonych moreli

0,5 litra soku jabłkowego

kminek, pieprz

cukier puder do posypania

0,5 szklanki piwa

bulion warzywny:

4 marchewki

2 pietruszki

0,5 korzenia selera + 2 liście

0,5 białej części pora

2 średniej wielkości cebule

0,5 główki czosnku

10 ziarenek pieprzu

6-8 suszonych jagód jałowca

4 liście laurowe

4 suszone owoce ziela angielskiego

2 litry wody

Wszystkie warzywa na bulion, poza czosnkiem i cebulą obrać i umyć. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.

Cebulę i główkę czosnku przekroić na połowę. Zarumienić na mocno rozgrzanej, suchej patelni, lub bezpośrednio nad palnikiem kuchenki. Wrzucić do pozostałych warzyw. Dodać przyprawy i zalać zimną wodą.

Gotować na bardzo małym ogniu do całkowitego zmięknięcia warzyw, około 4-5 godzin. Przecedzić. Odstawić na noc.

Golonkę zamoczyć w wodzie z solą (2 łyżki soli na 1 litr wody). Odstawić na noc.

Następnego dnia golonki opłukać zimną wodą, przełożyć do garnka. Zalać zimnym bulionem i gotować na małym ogniu do czasu aż mięso i skóra będą miękkie (2-3 godziny od zagotowania).

Kiszoną kapustę odcisnąć i pokroić (jeżeli jest bardzo kwaśna, najpierw opłukać).

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pora pokrojonego w półplasterki. Zeszklić. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i morele, wrzucić kapustę, podlać sokiem jabłkowym i dusić pod przykryciem około 15 minut. Doprawić pieprzem i szczyptą kminku.

Gotową kapustę przełożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Na kapuście ułożyć golonki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 30- 40 minut. 20 minut przed końcem pieczenia polać golonki piwem i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną