Rolada z czosnkiem i serem fetą

Agnieszka
Przekąski
26.06.2014 14:26
Rolada z czosnkiem i serem fetą

Przepis

Zainspirowana reklamą Pascala i Okrasy, chciałam upiec banicę. Wyszło jak wyszło:) powstała rolada drożdżowa z fetą. Wzięłam na imprezkę do Wójcików i baardzo smakowało. Akurat Marta ( całkiem nieświadomie) zrobiła Tzatziki , które pasowały do tego idealnie. Nie jest to danie w 5 minut ale warte każdej minuty czekania. Polecam.

rolada drożdzowa z fetą i czosnkiem

SKŁADNIKI:

CIASTO

mąka 2 1/2 szklanki

mąka krupczatka 1/2 szklanki

drożdże suche 1 1/2 łyżeczki

sól 1 łyżeczka

ciepła woda 300 ml

sól morska grubo mielona 1 łyżeczka

NADZIENIE:

ser feta 1 kosteczka 200 g

masło 2 łyżki

czosnek 3 ząbki

natka pietruszki 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: mąki wymieszać, dodać sól oraz drożdże, stopniowo dodawać ciepłą wodę, wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , powinno podwoić objętość. Ser fet pokroić w plastry. Masło rozpuścić w rondelku , dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki- ja użyłam suszonej, całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki, i lekko je rozwałkować tak aby powstał prostokąt. Nakładać na ciasto ser i złożyć na pół i zwinąć w harmonijkę. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. Zwinięte kawałki układać w blaszce. Polać z wierzchu masłem. Piec 40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną