Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

Krzysztof
26.06.2014 7:32
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem

Przepis

Ciasto drożdżowe:

4,5 szkjl mąki

25g drożdży świeżych

1/5 szkl ciepłego mleka

3 jajka

110g roztopionego, ostudzonego masła

1/2 szkl cukru

1/2 łyżeczki soli

kilka kropel aromatu waniliowego

Nadzienie:

3-4 łodygi rabarbaru

budyń waniliowy

1/2l mleka

Kruszonka:

6 łyżek mąki

4 łyżki cukru

50g masła

op. cukru waniliowego

przyprawa w młynku do dań słodkich Kamis

Ciasto: Drożdże przełożyć do miski, zasypać 2 łyżkami cukru, 4 łyżkami mąki i zalać 1/2 szkl ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka rozbełtane z resztą ciepłego mleka, masło i rozczyn. Całość dokładnie wyrobić (kilkanaście minut) na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

W międzyczasie ugotować budyń w 1/2l mleka, ostudzić. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Kruszonka: do miseczki przełożyć mąkę, cukry i masło, rozetrzeć w palcach kruszonkę. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 16 części i uformować kulki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszkach na papierze do pieczenia. W środku zrobić wgłębienia denkiem szklanki a do powstałego dołeczka nałożyć budyń i rabarbar. Posypać kruszonką i oprószyć przyprawą do dań słodkich Kamis.

Piec ok 15-20 min w 180 stopniach. Ostudzić.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną