Drożdżowa rozeta truskawkowa

Krzysztof
Ciasta
24.06.2014 9:17
Drożdżowa rozeta truskawkowa

Przepis

zdjęcie poszczególnych etapów w linku.

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki

4 dag świeżych drożdży

2/3 szklanki mleka

3 łyżki cukru

5 dag masła

2 jajka

opakowanie 16 g cukru waniliowego

szczypta soli

dżem truskawkowy – ale można zastąpić innym

miękki tłuszcz do posmarowania tortownicy

mąka do podsypania

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować rozczyn drożdżowy. Mleko wymieszać z drożdżami i łyżką cukru, następnie dodać mąkę, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, pozostałym cukrem, rozpuszczonym ostudzonym masłem i wyrośniętym rozczynem. Ciasto dokładnie wyrobić. Przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Ciasto podzielić na 7 równych kawałków( ładnie ułożą się w tortownicy). Każdy z kawałków rozwałkować na prostokąt i smarować dżemem. Złożyć na pół i zwijać w rulony. Formę do pieczenia posmarować miękkim tłuszczem i układać w niej rulony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 40 minut. Wierzch upieczonego ciasta można posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną