Kostka alpejska

Patrycja
Ciasta
01.06.2019 20:52
Kostka alpejska

Składniki(blaszka 23/33): Biszkopt: jajka 4 szt, kakao 2 łyżki, mąka pszenna 0,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: suche beziki 200 g, masa kajmakowa z puszki 510 g, masło 300 g, kawa proszek 1 łyżeczka, bita śmietana: śmietanka 36% 640 ml, żelatyna 1 łyżka, cukier puder 1-2 łyżki, zimna woda do pokrycia żelatyny, do nasączenia: kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki, woda gorąca ok 0,5 szklanki, dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, czekolada mleczna 50 g, Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy masę kajmakową. Na koniec dodajemy pokruszone beziki i mieszamy łyżką do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż powstanie lśniąca piana. Zapraszam kochani na meeeega słodkie ciasto dla prawdziwych łasuchów :-)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2019/06/kostka-alpejska.html