Przepis
SKŁADNIKI:
bakłażan 1 szt
bób u mnie niestety mrożony 200 g
boczek gotowany lub wędzony 100 g
ser wędzony 100 g
oliwa z oliwek 2 łyżki
sól morska 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
papryka mielona słodka 1/2 łyżeczki
oregano suszone 1 szczypta
natka pietruszki suszona 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana pokroić w mniejszą kostkę, posolić i przełożyć na cedzak tak aby soki mogły spokojnie spływać. Pozostawić na 15-20 minut. Następnie przepłukać i pozostawić do przeschnięcia. Na patelni lub w woku rozgrzać oliwę z oliwek.Kostki bakłażana posypać papryką mieloną słodką i przełożyć na patelnię, podsmażać. W tym czasie ugotować bób w lekko osolonej wodzie. odcedzić. Boczek pokroić w kostkę , dodać do bakłażana. Następnie przyprawić solą morską, pieprzem czarnym, oregano oraz pietruszką. Zmniejszyć ogień, dodać bób oraz pokrojony wędzony ser. Podsmażać ok 1 minuty, tak aby ser się nie roztopił. Podałam z greckim jogurtem. Smacznego :)