Ciasto Shrek

Krzysztof
Ciasta
19.06.2014 4:51
Ciasto Shrek

Przepis

Biszkopt:

5 jaj,

3/4 szklanki cukru,

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,

1/2 szklanki mąki pszennej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym małymi partiami dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i delikatnie mieszamy robotem na najniższych obrotach. Wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy (ręcznie). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy 24 cm x 40 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut. Upieczony biszkopt studzimy

Syrop do nasączenia biszkoptu:

1/2 szklanki przegotowanej wody,

sok z jednej cytryny,

2 łyżeczkami cukru.

Masa zielona:

900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś),

3 budynie (moje bez cukru),

1 łyżka cukru,

1,5 paczki delicji.

Szklankę soku odlewamy, wsypujemy budynie z cukrem i dokładnie mieszamy. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego mieszankę budyniowo-kubusiową :) ...i chwilę gotujemy.

Pianka:

400 ml śmietanki 30%,

1 śmietan fix,

1 galaretka (rozpuszczona w szklance wody).

Śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Do ubitej masy wlewamy tężejące galaretki i delikatnie mieszamy.

Wierzch:

2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wody.

Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała. Wkładamy biszkopt i nasączony go, a następnie wlewamy gorący budyń. Na przestudzony budyń układamy delicje (czekoladą do góry). Wylewamy masę piankową. Na wierzch wylewamy tężejące galaretki, uważając żeby nam nie przeleciała.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną