Przepis
1 duże, kwaśne jabłko
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
– 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
– 1 łyżeczka masła
– 6-8 cienkich pasków ciasta francuskiego, w zależności od wielkości jabłka
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, odcinamy wierzch i łyżką np. do lodów wydrążamy najpierw gniazda nasienne, a później miąższ, który przekładamy do osobnej miseczki
Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy przyprawy i chwilkę podsmażamy po czym dodajemy rozdrobniony miąższ z jabłek
Kiedy kawałki jabłka zaczną rozpadać się na małe cząstki dodajemy cukier lub miód i smażymy jeszcze chwilkę, żeby cukier się rozpuścił i połączył z jabłkami
Przestudzony farsz wkładamy do wydrążonego jabłka, a na wierzchu z pasków ciasta francuskiego pleciemy kratkę w taki sposób, jak pokazane na zdjęciu.Jabłka pieczemy ok 12 min. w temp. 200ºC – trzeba uważać, żeby nie przypaliło się ciasto, jeśli zbyt się rumieni można przykryć jabłko folią aluminiową
Jabłka pieczone doskonale smakuje same lub z dodatkiem lodów np. śmietankowych.