Pieczone jabłka

Ewelina
10.08.2013 22:07
Pieczone jabłka

Przepis

1 duże, kwaśne jabłko

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– szczypta gałki muszkatołowej i imbiru

– 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu

– 1 łyżeczka masła

– 6-8 cienkich pasków ciasta francuskiego, w zależności od wielkości jabłka

Przygotowanie:

Jabłko myjemy, odcinamy wierzch i łyżką np. do lodów wydrążamy najpierw gniazda nasienne, a później miąższ, który przekładamy do osobnej miseczki

Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy przyprawy i chwilkę podsmażamy po czym dodajemy rozdrobniony miąższ z jabłek

Kiedy kawałki jabłka zaczną rozpadać się na małe cząstki dodajemy cukier lub miód i smażymy jeszcze chwilkę, żeby cukier się rozpuścił i połączył z jabłkami

Przestudzony farsz wkładamy do wydrążonego jabłka, a na wierzchu z pasków ciasta francuskiego pleciemy kratkę w taki sposób, jak pokazane na zdjęciu.Jabłka pieczemy ok 12 min. w temp. 200ºC – trzeba uważać, żeby nie przypaliło się ciasto, jeśli zbyt się rumieni można przykryć jabłko folią aluminiową

Jabłka pieczone doskonale smakuje same lub z dodatkiem lodów np. śmietankowych.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną