Orange curd

Łukasz
Desery
01.04.2019 21:21
Orange curd

Orange curd Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 3.3 /5 ( 6 zagłosowano ) SKŁADNIKI 150 ml soku z pomarańczy* (z ok. 2 owoców) 100 g cukru (można również użyć ksylitolu lub erytrytolu) 100 g zimnego masła 2 całe jajka, rozmiar L 2 żółtka, rozmiar L PRZYGOTOWANIE Wyciśnij sok z pomarańczy* i przelej go do metalowej miski. Curd można w zasadzie przygotować z dowolnych owoców, chociaż najpopularniejsze są cytrusy ze względu na ich kwaśny smak, który sprawia, że krem nie jest po prostu mdły. Ze względu na to, że orange curd stosunkowo często wykorzystuję w swojej kuchni, postanowiłem przygotować osobny wpis, który przyda się do zaplanowanych przeze mnie przepisów. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj pozostałą część masła i delikatnie ubijaj trzepaczką, aż masło się rozpuści, a krem stanie się gęsty. Gotowy orange curd przelej do wyparzonego słoiczka i odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin, aby krem zgęstniał. Dodaj połowę pokrojonego w kostkę masła i wstaw miskę na garnek z zagotowaną wodą (kąpiel wodną). Ten angielski krem pomarańczowy przygotowany z jajek, cukru i masła jest uzależniająco dobry. Świetnie sprawdzi się jako krem do tart czy tortów, polewa do lodów, dodatek do gofrów i naleśników oraz smarowidło do tostów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/04/orange-curd.html