Ciasto z truskawkami na gorąco

Krzysztof
Przepisy
17.06.2014 17:34
Ciasto z truskawkami na gorąco

Przepis

SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 6 jajek

- 1 i 1/2 szklanki mąki

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 1,5- 2 łyżeczek proszku do pieczenia

Nadzienie:

- 1 kg. truskawek (pociętych na małe kawałeczki)

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- duży pojemnik kwaśnej śmietany 18% ( ok. 400 ml)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:

1. Białka oddzielić od żółtek i z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę.

2. Wsypać cukier i dalej miksować.

3. Dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.

4. Wlać ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 min.

5. Po upieczeniu gorący biszkopt przeciąć na pół.

Nadzienie:

1. Wymieszać śmietanę z truskawkami, cukrem i cukrem waniliowym.

2. Szybko przełożyć nadzienie na spód ciasta i przykryć drugim krążkiem.

3. Kiedy ciasto wystygnie, posypać cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną