Szarlotka orzechowo rumowa z słonym karmelem

Ciasta
14.03.2019 11:48
Szarlotka orzechowo rumowa z słonym karmelem

Na ciasto : 280 g jasnego cukru trzcinowego 150 g masła 750 jędrnych jabłek typu Jonagold 45 ml soku z cytryny szczypta soli 250 g mąki orkiszowej 50 g zmielonych na mączkę orzechów włoskich 3 duże jajka (L) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml rumu / opcjonalnie mały aromat rumowy 80 g śmietany kremówki 36 % Na słony karmel : 1 łyżka masła szczypta grubej soli morskiej 150 ml śmietanki kremówki 30% szklanka cukru kilka kropel soku z cytryny Wykonanie : 1. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na grubą kostkę . Miękkie puszyste i mega aromatyczne ciasto biszkoptowe, z dużą dozą orzechów włoskich oraz sosem karmelowym z solą morską. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać wraz z tartymi orzechami włoskimi. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny cały czas podgrzewając i intensywnie mieszając. Dzisiaj mam dla was nie lada delicje, jeśli chodzi o wszystkie ciasta z jabłkami. Odstawić. 2. 125 g cukru wsypać na patelnię i skarmelizować nie mieszając. Osobiście bardzo lubię ciasta z jabłkami, choć nie często je przygotowuję. Cukier wsypujemy na patelnię z odrobiną wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2019/03/szarlotka-orzechowo-rumowa-z-sonym.html