Udka z kurczaka z groszkiem i kapustą pekińska

Ewelina
Obiad
14.06.2014 8:59
Udka z kurczaka z groszkiem i kapustą pekińska

Przepis

Składniki:

4 nóżki kurczaka

2 ząbki czosnku w łupinie

sól, pieprz

tymianek suszony lub świeży

20 g masła

150 ml wody

łyżka oleju do smażenia

Groszek z kapustą:

25 g masła

1 duża cebula lub kilka młodych cebulek (ok 200 g)

400 g zielonego groszku (świeżego, mrożonego lub z puszki)

ok 100 g kapusty pekińskiej

100 ml wody

sól, pieprz

tymianek suszony lub świeży

Nóżki podzielić na udka i podudzia, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i umyć. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka z każdej strony na złotobrązowo.

Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, świeży tymianek, masło i wodę. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia obrócić mięso na drugą stronę. Po tym czasie zdjąć przykrywkę na około 10 minut, aby sos odparował.

Dziesięć (groszek konserwowy) lub piętnaście (groszek mrożony) minut przed końcem duszenia udek, na drugiej patelni lub w garnuszku rozpuścić masło. Wrzucić całe cebulki lub pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, do czasu aż cebula będzie miękka.

Groszek z puszki:

Do cebuli dodać pokrojoną w paski kapustę pekińską, tymianek oraz wodę. Mieszać aż kapusta zmięknie, a woda prawie zupełnie wyparuje. Dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać przez chwilkę i wyłożyć na półmisek. Na wierzchu położyć gotowe udka z kurczaka. 

Groszek mrożony lub świeży:

Do cebuli dodać rozmrożony lub świeży groszek, tymianek i wodę. Dusić pod przykryciem około 5-8 minut, aż groszek będzie miękki. Dodać pokrojoną w paski kapustę pekińską i wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż prawie cała woda wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na półmisek. Na wierzchu położyć gotowe udka z kurczaka.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną