Zapiekanki inaczej

Krzysztof
Śniadania
13.06.2014 7:12
Zapiekanki inaczej

Przepis

Skład.

4 pół-bagietki

3 jajka

10 pieczarek

5 plasterków szynki wędzonej (lub innej wędliny)

25 dag sera żółtego

kilka suszonych pomidorów

nieduża cebula

szczypiorek

pieprz i sól do smaku

czerwona papryka

5 łyżek jogurtu naturalnego

5 łyżek majonezu

3 ząbki czosnku

Zaczynamy.

Paprykę owijamy w sreberko, zalewamy łyżką oliwy i zapiekamy w piekarniku około15min. w temp. 200C. Studzimy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę, całość mieszamy i odstawiamy na co najmniej 15 minut, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.

Z bagietek ścinamy górną część i wydrążamy trochę środka, tak, aby przygotować miejsce na farsz. Pieczarki kroimy, podsmażamy z cebulką na patelni. Ser ścieramy na tarce, wędlinę i suszone pomidory kroimy w paski, szczypiorek siekamy w dość duże kawałki. Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy podsmażone pieczarki.

Do całości wbijamy jajka, dodajemy pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Wypełniamy przygotowane wcześniej bagietki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 20min w temp. 180C.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną