Ekspresowe ciasto drożdżowe

Krzysztof
Przepisy
13.06.2014 7:05
Ekspresowe ciasto drożdżowe

Przepis

Składniki:

- 50 dag mąki

- 1 szklanka mleka

- pół kostki margaryny

- pół szklanki cukru

- 8 dag drożdży

- 4 jajka

- 1 łyżka oleju

- śmietankowy olejek zapachowy

- dwie mniejsze formy keksówki wysmarowane margaryną lub innym tłuszczem

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie

Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, dodajemy rozpuszczoną margarynę może być letnie, ale nie gorąca, mleko, jajka, mąkę, resztę cukru, olej, olejek zapachowy i miksujemy 3 minuty. Ciasto przelewamy do keksówek i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby urosło. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 30 minut, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Patyczek ma być suchy.

Rada:

W moim piekarniku piekłam 25 minut, po czym wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam ciasto jeszcze 10 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną