Kostka Alpejska

Paulina z Na To Mam Ochotę
Ciasta
04.01.2019 22:22
Kostka Alpejska

Składniki na Krem Ajerkoniakowy (krem adwokatowy): - 150 g masła (prawdziwego, dobrej jakości) - 400 g masy krówkowej o smaku adwokatowym / ajerkoniakowym - 3/4 szklanki domowego ajerkoniaku (jest mocniejszy i dużo gęstszy od sklepowego, idealny do tego ciasta) - tutaj przepis - 1 opakowanie żelatyny deserowej* - 300 ml śmietanki 30% - 3 łyżki cukru - beziki Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Po upieczeniu pierwszego spodu, przygotowujemy dopiero kolejny itp. Składniki na Ciasto Czekoladowe: - niepełna 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki maślanki - niepełne pół szklanki kakao - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 duże jajko - 1/4 szklanki oleju Składniki na Poncz do nasączenia Ciasta Czekoladowego: - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 1/3 szklanki wody - dżem / frużelina ananasowa lub truskawkowa czy z czarnej porzeczki (zrobiłam z domową truskawkową, była mało słodka - i taka jest najlepsza do tego ciasta) - 1-2 łyżki soku z cytryny Składniki na 2 bezowe spody i małe beziki: - 1 szklanka białek - 1 szklanka cukru - 1 i 1/2 łyżeczki budyniu śmietankowego (proszek, bez cukru) Białka ubić na sztywną pianę. Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest - dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.) Beza powinna być kremowa, krucha - jeśli taka nie jest - dosuszyć w 150 * przez 10 min., a następnie przez 30 min. w 100*.) Odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. Natychmiast wyłożyć na Ciasto Czekoladowe z Konfiturą i Bezą. możemy zmniejszyć ilość masła o połowę (nie zużywamy więc 300 g), po za tym nie ma obaw o zmięknięcie bez zatopionych w masie kajmakowej i ajerkoniaku. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godz. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Obok bezików, na blaszce postawić odpinane boki od formy, w której będziemy robić ciasto. Dzięki temu masa jest wyrazista w smaku, miękka, lekko ciągnąca, ale i bardzo stabilna co sprawia, że ciasto ma rewelacyjną konsystencję i idealnie się kroi. Następnie dodać pokrojone na pół lub w ćwiartki beziki. W tym przypadku, żelatyna na smak nie ma żadnego wpływu. Ponownie postawić boki od formy na blaszce i wyłożyć resztę masy, wyrównać. Dodałam do niego masę krówkową o smaku adwokatowym i domowy ajerkoniak (tutaj przepis), który jest o wiele mocniejszy i dużo gęstszy od sklepowego. Odstawić w chłodne miejsce na 5 min. Po wykorzystaniu połowy puszki, kontynuować dodawanie masy na przemian z domowym ajerkoniakiem. Blachę z dwoma płatami bezowymi i bezikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem - dolna półka. Blachę z dwoma płatami bezowymi i bezikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* z termoobiegiem - dolna półka. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130* i suszyć dalej przez 1 godz. Następnie dosuszać w 110* przez 30 min. Natychmiast wyłożyć na Ciasto Czekoladowe z Konfiturą i Bezą. Odstawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił, po czym ponownie wymieszać. Łyżeczką wyłożyć na blachę trochę masy - tworząc około 10 małych bezików. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 1 godzinę. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140* i suszyć bezę przez 1 godzinę. Kostka Hiszpańska Przepis na Domowy Ajerkoniak - bardzo gęsty i mocny Spróbujcie także: Pod koniec - także w dwóch, trzech turach - dodać 3/4 pakowania żelatyny deserowej. W połączeniu z delikatną bitą śmietaną i mnóstwem bez smakuje fantastycznie. Przepis na Domowy Ajerkoniak - bardzo gęsty i mocny Spróbujcie także: Ciasto jest mięciutkie, mocno czekoladowe i aromatyczne, a dwa płaty bezowe jak i mini beziki - jak zwykle rozkosznie kruche i chrupiące. Jeśli nie macie tak dużego piekarnika i musicie piec płaty bezowe osobno - przygotowujemy je także osobno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://natomamochote.blogspot.com/2019/01/kostka-alpejska.html