Makowiec japoński z migdałami

Mikołaj
Boże Narodzenie
22.12.2018 15:55
Makowiec japoński z migdałami

Składniki: 600g zmielonego, suchego maku 500g cukru pudru 800g jabłek 14 łyżek kaszy manny 12 jajek 250g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100g płatków migdałowych 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej skórka starta z 2 pomarańczy olejek migdałowy szczypta soli Mak umieszczamy w dużym garnku, a następnie zalewamy gorącą wodą. Zachęcam także do wypróbowania dwóch przepisów na makowiec znajdujących się na moim blogu – makowca na kruchym spodzie oraz połączenie sernika i makowca, czyli seromaka z bakaliami na kruchym spodzie. Na sam koniec dodajemy płatki migdałowe, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, olejek migdałowy i skórkę startą z dwóch pomarańczy, a następnie mieszamy do połączenia się składników. Miękkie masło wraz z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie, w dwóch partiach dodajemy do masy makowej. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 70 minut, studzimy, a następnie przechowujemy w lodówce. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/makowiec-japonski-z-migdalami/